Nefes nefese… SABAH o anlara tanıklık etti
Her 8 kadından 1’inde görülen meme kanserine karşı Türkiye‘de farkındalığı arttırmak üzere pekçok etkinlik yapılırken, SABAH sıradışı anlara tanıklık etti. Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi‘nde ikinci kez kansere yakalanan hasta Fatma Güldane Bozkır‘ın meme kanseri ameliyatına katılan SABAH muhabirleri nefes nefese geçen o anları izledi. Tek tek görev paylaşımları yapıldı. Herkes titizlikle görevinin başına geçti. Plastik Cerrah Op. Dr. Orkun Uyanık, tüm hassasiyetiyle Fatma hanımın sırtına kesi atarak kullanacağı dokuyu aldı. Genel Cerrah Doç. Dr. Ebru Şen de aynı hassasiyet ve büyük bir titizlikle memeyi açıp içindeki tümörü temizleyip göğsü boşalttı. Kanseri ikinci kez yenmek için buz gibi ameliyathaneye büyük korkularla giren Fatma hanım daha umutlu, daha mutlu çıktı. Başarılı geçen ameliyatın ardından doktorlar ve hastane personelinin katılımıyla meme kanserine dikkat çekmek için pasta kesildi, personele pembe maske ve kurdele takıldı.
Emekli Fatma Güldane Bozkır (50), 10 yıl önce meme kanseri olduğunu öğrendi, tedavi gördü. Memesi bölgesel olarak alınan Bozkır, 10 yıl sonra rutin kontrol esnasında aynı göğsünde tekrar bir kanser oluştuğunu öğrendi. Bu kez memesi tamamen alındıktan sonra sırt bölgesinden alınan doku o bölgeye yerleştirildi.
Ameliyat öncesinde SABAH muhabirine konuşan Bozkır, tüm kadınların tedbirli olmasını ve kendi göğüs bölgelerini düzenli olarak kontrol etmeleri gerektiğini söyledi. Kanseri hücrelerinin oluşmaya başladığını rutin kontrolde öğrendiğini belirten Bozkır, “O yüzden rutin kontrollerinizi aksatmayın” dedi.
HASTAYA KENDİ DOKUSUNDAN ESTETİK
Meme kanseri olan hastaların ameliyat sonrası psikolojik olarak etkilenmemesi için plastik cerrahinin devreye girdiğini ifade eden Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü uzman doktoru Op. Dr. Orkun Uyanık, “Meme kanseri ameliyatlarından sonra üç seçeneğimiz var.
Birincisinde hastalar ameliyattan sonra göğsü alınınca memesi olmadan yaşıyor. İkinci seçenekte hastalara kendi öz dokularından sırtından ya da karnından doku alarak memeyi yeniden yapıyoruz. Üçüncü seçenekte de silikon protez kullanıyoruz” şeklinde konuştu.
GEN TESTİYLE KANSER OLMADAN MÜDAHALE
Uyanık şunları söyledi: “Dernekler var, ekim ayı boyunca Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında kutlamalar yapılıyor. Biz de bugün bir kutlama yaptık. Ayrıca artık gen testleriyle insanlara kanser olmadan tanı koyulabiliyor. Hastalar bu testler sayesinde kanser olmadan meme boşaltılıp silikon protezle ya da öz dokuyla ameliyat olabiliyorlar.
Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanemizde haftada ortalama 7 hastada meme kanser ameliyatı yapılıyor. Haftada 1 hastamıza da meme onarımı operasyonunu uyguluyoruz. Meme kanserindeki farkındalığın artmasıyla bu operasyonların daha çok yaygınlaşacağını düşünüyoruz.”
KOVİD DÖNEMİNDE İHMAL EDİYORLAR, ETMEYİN!
Günümüzde her 8 kadından birinin hayatının bir döneminde bu kansere yakalandığını vurgulayan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nden Genel Cerrah Doç. Dr. Ebru Şen, “Aynı zamanda kanser ölümleri içerisinde de ne yazık ki ön sırada. Her kadının kendi kendini muayene etmesi ve göğüs dokusunu tanıması çok önemli.
Tüm kadınlar her ay düzenli olarak adet sonrasında parmaklarının iç yüzüyle tüm göğsü muayene edip kontrol etmeliler. Her iki koltuk altını da kontrol etmelerini istiyoruz. Özellikle Covid döneminde hastalar bu hastalığın geç döneminde geliyorlar. Bunları ihmal etmemeleri gerekiyor. Göğüste ağrıdan rahatsız olmasınlar ama ele kitle gelmesi durumunda ertelemesinler” dedi.
25 YAŞINDAN SONRA HER KADIN MUAYENE OLMALI
Ebru Şen, “40 yaşından sonra tüm kadınlarda her yıl mamografi kontrolleri istiyoruz. Aile hikâyesi olan yüksek riskli kadınlar ise 30’lu yaşlarda taramalara başlamalı. Hastanın kendini daha iyi ve güvende hissetmesi için ve ameliyat sonrası psikososyal hayatının etkilenmemesi farklı tekniklerle kendi dokularını ya da yabancı dokuları kullanarak yeni bir göğüs yapıyoruz.
Hastanemizde genetik testler de yapılıyor ve bunların sonucuna göre hasta meme kanseri gelişimi için yüksek risk grubundaysa hastalık daha gelişmeden tedavi seçeneklerini riskli kadınlarla paylaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kaynak : https://www.sabah.com.tr/yasam/nefes-nefese-sabah-o-anlara-taniklik-etti-5690895?paging=10