Kepçe Kulak Ameliyatı
Kepçe Kulak Ameliyatı
Kulak yapısı her birey için ayrı olarak önem taşımaktadır. Özellikle çocuklarda ister kız ister ise de erkek birey olsun kepçe kulak görüntüsü öz güven eksikliğine yol açacaktır. Kepçe kulak ameliyatı bir hayli ciddi bir ameliyat değildir. Daha çok kulak dışında işlem yapılacağı için işitme kısmını kapsamamaktadır. Bu aslında çoğu kişinin yanlış bildiği ya da bilmediği bir sorundur.
Özellikle çocukların gelişimi süresince yaklaşık olarak 6 yaşına kadar kulak büyüme yapabilir. Ancak doktorlar tarafından tavsiye edilen ise okul öncesi bu operasyonun yapılmasıdır. Çocuğun öz güven eksikliğinin olmaması ve arkadaş çevresinden utanmaması için bu işlemin yapılacak ise okul öncesinde yapılması en doğru karar olacaktır.
Kepçe kulak ameliyatı genel anlamı ile iki çeşitte yapılan bir operasyondur. Günümüz teknolojisi içerisinde daha çok lazer kepçe kulak ameliyatı tercih edilmektedir. Daha çok kulak arkasında yapılan bu işlem ile kalıcı dikiş yapıldığı için dikiş alınması gerekmez. Dikişler genel olarak eridiği ve bu eriyen dikişler kullanıldığı için dikişlerin alınması gerekmemektedir.
Bu yöntem diğer yönteme göre daha çok kesin sonuç vermekte ve bu yüzden de tercih edilmektedir. Kanama ya da ameliyat izi kalmadığı için de tercih edilebilen bir yöntemdir. Bu yöntemin iyileşme süreci de bir hayli kısa tutulmaktadır. İlk bir hafta sargı kulakta kalmaktadır. Daha sonra ise cerrahın önerdiği saç bandı ile yaklaşık bir ay boyunca geceleri yatmanız gerekecektir. Pansuman sorunu da olmadığı için gayet uğraş vermeden bir operasyon sonuna gelebilirsiniz.
Tek dikkat etmeniz gereken nokta dış etkenler olacaktır. Özellikle dışarı çıkarken dikkatli olmanı gerekecektir. Bir yöntem de iple kepçe kulak operasyonudur. Bu yöntem çok fazla güvenilir ya da kesin sonuç verebilen bir yöntem değildir. Oldukça basit bir işlem olan ip ile kepçe kulak operasyonunda gerekli görülen kişilere yapılmaktadır. Bu yöntem geçici çözüm arayanlar için de diyebiliriz. Kepçe kulak ameliyatı lokal ya da genel anestezi ile yapılabilmektedir. Bu yöntem daha çok anında sosyal hayata dönülmesi anlamında tercih edilmektedir. Kanama olmaz ve cerrahi operasyon niteliğinde değildir.
Operasyon yaklaşık olarak 10 ya da 15 dakika sürmektedir. Kıkırdak dokuya ip yerleştirilmesi ile yapılmaktadır. En çok dikkat edilmesi gereken konu ise iyileşme sürecidir. Ameliyat süresi genel olarak kısadır ve gün içinde taburcu olabilirsiniz. Fakat iyileşme süreci size kalacak olan bir durumdur. Dikkat etmeniz gereken birçok şey olabilmektedir. Kulağınıza karşı gelebilecek olan darbelerden kesinlikle kaçınmalısınız. İlk 4 ya da 5 saat boyunca ağrı hissetmezsiniz. Daha sonra hafif ağrılar normal bir durumdur. Ameliyat sonrasında yaklaşık olarak 4. Günde duş alabilirsiniz. Fakat su sıcaklığına da dikkat etmeli ve mümkün ise ılık duş almanızı tavsiye edebiliriz. İyileşme süreci boyunca saç bandını çıkarmamanız önemlidir.
Tüm ameliyatların aksine çok fazla riskli olmayan kepçe kulak ameliyatında en önemlisi iyileşme süreci olarak belirtilebilir. Enfeksiyon bu bağlamda önemlidir. Enfeksiyon kapmış olan kulakta genel olarak kan birikmesi görülebilir. Bu konuda iltihap kapmamasına ayrı bir özen göstermeniz gerekir. İyileşme süreci boyunca kanama yaşanmaz. Yaşansa bile siz farkına varamayabilirsiniz. Çünkü kulak kıkırdaktan oluştuğu için çok fazla damar yoktur. Bu bağlamda en fazla kan birikmesi oluşur. Bu da iltihap kapmış olduğunuzun göstergesi olarak karşımıza çıkabilmektedir. Cerrahınız ile aklınızdaki tüm soruları paylaşmanız ameliyat öncesinde büyük önem taşımaktadır. Böylelikle cerrahınız da beklentilerinizi anlayıp ona göre bilgilendirmesini yapacaktır.