Meme protezlerinin yüzey kaplaması ve içindeki jelin kıvamı nasıldır?
Meme protezlerinin yüzey kaplamasına göre çeşitleri :
- Düz Yüzeyli protezler
- Pürtüklü yüzeyli protezler
Pürtüklü yüzey, meme protezlerinin çevresinde oluşan kapsülün “kapsül kontraktürü” yaratmasını engellemek için geliştirilen bir teknolojidir. Kapsül, yerleştirilen protezin çevresinde oluşan sert, bazen ağrı veren bir kılıftır. Protezlerin çevresinde oluşan bu kapsül bazen çok sertleşip hastalara ağrı yaratabilir, deformasyonlara neden olabilir. Ancak, kapsül kontraktürünü engellemenin tek yolu pürtüklü protez seçimi değildir. Kapsül kontraktürü pürtüklü protezlerle de görülebilir. Bunu azaltmak için başka farklı önlemler de alınır.
Meme protezlerinin içindeki jele göre çeşitleri:
Protezlerin içindeki jel silikondur. Kohesivitesi yüksektir, dolayısıyla “form stable” kabul edilir. Yani ameliyatta yerleştirdiğimiz anatomic (damla şekilli ) bir protez ameliyat sonrası dönemde de kendi formunu koruyabilir.
Meme protezlerinin profil seçimi nasıl yapılır?
- Düşük profil
- Orta/ orta + profil
- Yüksek/ ultra yüksek profil
Meme protezlerinde ‘profil yükseliği’ belirli bir tabandaki implantın göğüs kafesinden öne doğru projeksyonunu ifade eder. Genellikle en doğal görünüm orta – yüksek profildeki protezlerle elde edilir.
Meme protezinin şekli yuvarlak mı, damla mı olmalı?
Meme protezinin şekli, kişinin göğüs kafesi yapısına, mevcut meme dokusu miktarına, deri elastikiyetine, aktif profesyonel spor yapıp yapmadığına gore seçilir.
Herkesin göğüs kafesi ve meme yapısı birbirinden farklıdır, ihtiyacı olan implant volume, şekli, ve implant yüksekliği ve profili değişebilir. Bu nedenle yapılan ölçümler sonrasında şekil ve hacme karar verilir.